Arganolie

Arganolie wordt verkregen uit Argania spinosanoten, een boom die groeit in Noord-Afrika. Noten van de plant lijken op olijven. De doppen van de noten beschermen langwerpige zaden die de bron van de olie zijn. Het proces van het verkrijgen van arganolie wordt met de hand gedaan, wat zeker een zeer lange en mondaine procedure is. De grootste uitdaging zit hem in het verpletteren van de doppen. In het kort is de extractie van arganolie afhankelijk van het vermalen van de noten, om zodoende de olie eruit te persen.

Cosmetische arganolie heeft een gouden kleur en de geur is bijna niet op te merken.

Door de talloze eigenschappen heeft arganolie veel applicatiemogelijkheden. De olie wordt maar liefst in de cosmetica en de voedselindustrie gebruikt. Arganolie als voeding heeft een iets donkere kleur, een delicate notenaroma en, wat verrassend is, kan worden gebruikt om zowel de huid en het haar te hydrateren. Cosmetische arganolie op zijn beurt, heeft een gouden kleur en kan worden gebruikt als bondgenoot in de strijd tegen tal van schoonheidsproblemen zoals uitdroging. Bovendien helpt arganolie om de hoofdhuid en het haar te regenereren, en het versnelt de genezing van vele huidproblemen, zoals acne. Wat ook benoemenswaardig is, is dat deze olie bescherming biedt tegen zonnestraling. Tijdens het winkelen voor arganolie, is het aanbevolen om aandacht te besteden aan alle bovengenoemde kenmerken, evenals andere indicaties die zijn opgesomd op het label (bijv. vervaldatum en opslag).

Zoals eerder genoemd, verbetert arganolie niet alleen de haarconditie maar is het ook op een positieve manier van invloed op de huid van het lichaam. Het speelt een belangrijke rol in het proces van huidregeneratie – zo is het bijvoorbeeld in staat om rimpels zichtbaar te verminderen. Daarbij heeft deze natuurlijke cosmetica anti-bacteriële kenmerken, vermindert het talgproductie en reguleert het de werking van zowel talgklieren en follikels.

Arganolie wordt vaak gebruikt als een verrijkend ingrediënt in shampoo en de samenstelling van conditioners. Het gebruik van de olie is vooral aanbevolen voor haar dat beschadigd is door warmtestyling of het aanbrengen van cosmetica met aggressive stoffen (zoals ammoniak in haarverf). Wat zijn de andere eigenschappen van arganolie? Het helpt met het elimineren van roos, hydrateert en herstelt glans aan superdroog haar. Bovendien voorkomt het gespleten puntjes en voedt het de hoofdhuid. Arganolie kan op zowel droog en vochtig haar worden aangebracht. Elke behandeling moet tot meerdere minuten duren – zo lang moet arganolie op het haar worden laten zitten voordat het wordt uitgewassen met shampoo. Het aanbrengen moet tweemaal or drie keer per week worden gedaan. Dankzij regelmatig gebruik wordt het haar glad, gevoed, glanzend en gehydrateerd.