Praktische richtlijnen voor het gebruik van haarolie
Niemand had er meer naast kunnen zitten wanneer hij denkt dat haarverzorging een gemakkelijk te volbrengen taak is. Verschillende aspecten moeten in overweging worden genomen terwijl je begint aan een haarbehandeling. Zo moeten we de haarverzorging in harmonie doen met de verzorging van het gezicht en cosmetica kiezen die matchen met het type hoofdhuid en haar. Als we net aan ons aanvontuur zijn begonnen met haarverzorging (omdat we niet genoeg tijd hadden of omdat we niet voldoende aandacht besteedden aan zulke dingen), is het het waard om te kiezen voor haaroliën. Waarom? Laten we beginnen met het citeren van de populaire overtuiging dat het geen zin heeft om vettige stoffen aan te brengen op het haar, vooral wanneer we de vettige uitstraling van onze lokken willen laten verdwijnen.
Echter, dit geloof blijkt volledig verkeerd te zijn, omdat haaroliën wonderen verrichten als het gaat om haarverzorging.
Het enige dat we hoeven te doen, is de juiste haarolie kiezen die matcht met het haartype. Het is voldoende om de haarporositeit te definiëren. Alhoewel de term ‘haarporositeit’ raar kan klinken voor sommigen, is de procedure van het definiëren ervan zeker niet moeilijk. Ter verduidelijking, hoog poreus haar is, in de meeste gevallen, uitgedroogd, ruw om aan te raken, vaak kroezig en wordt gauw statisch. De laag cuticula is is wijd open. Cuticula die dicht op elkaar zitten kenmerken laag poreus haar. Daarbij zijn dit soort lokken glad, glanzend en recht. We kunnen nog een ander type haarporositeit onderscheiden – medium. Dit soort haar moet op een soortgelijke manier worden behandeld als laag of hoog poreus haar. Kortom, lijnzaadolie, zonnebloemolie, soja-olie en hennepolie zijn de beste voor het omgaan met hoog poreus haar. Als het gaat om laag poreus haar, moet dit worden bedekt met kokosolie, sheaboter of wonderolie.
De manier van aanbrengen is vooral afhankelijk van de consistentie van een olie. We kunnen deze verdelen in twee basiscategorieën – hard en vloeibaar. De eerste groep omvat oliën zoals kokos, palm of babassu. Zulke oliën moeten direct voor het aanbrengen worden opgewarmd, wat ze meer plastisch maakt. Dit is cruciaal omdat het het aanbrengen van de natuurlijke producten op het haar vergemakeklijkt. Sommige vloeibare oliën kunnen ook worden opgewarmd, echter niet elke olie vereist dit soort procedure. Het is wel belangrijk dat je de olie niet laat koken, omdat de hoge temperatuur de meeste vitamines, mineralen en vetzuren vernietigt.
Haarolie kan worden gebruikt als een enkele cosmetica of als additief dat zelfgemaakte verzorgingsproducten verrijkt. Het is voldoende om een paar druppels olie toe te voegen en te mengen in jouw favoriete haarconditioner of haarmasker. Bovendien is het ook een goed idee om een zelfgemaakte cosmetica te maken met een olie als hoofdingrediënt. In het kort, het is voldoende om een kleine hoeveelheid olie te mengen met wat hydraterende stoffen, maar niet degenen die het haar plat maken (zoals aloë, hyaluronzuur). Alle ingrediënten moeten precies worden gemengd met water en gegoten in een flesje met verstuiver. Tot slot kan het haar worden besproeid met de zelfgemaakte cosmetica. Oliën kunnen ook worden gebruikt als oliefase voor een ander zelfgemaakt product.