Zonnebloemolie

Zonnebloemolie is een goed bekend product, niet alleen in voeding maar ook in de cosmetica-industrie. Het wordt verkregen uit zonnebloemzaden, de plant komt uit Zuid-Amerika – en groeit nu wereldwijd. Over het algemeen wordt het aanbevolen om zonnebloemolie in een koelkast te bewaren. Het kan tot drie maanden na openen worden gebruikt.

Zonnebloemolie heeft verjongende en regenererende eigenschappen.

Zonnebloemolie voor het koken is niet geschikt voor cosmetische behandelingen. De proporties en concentratie van ingrediënten verschillende van cosmetische zonnebloemolie. Bovendien is de olie die wordt gebruikt om te koken geraffineerd, dus met andere woorden, alle voedende stoffen zijn eraan onttrokken.

Indien aangebracht op het haar, is de olie in staat om uitdroging en kroezing van het haar te voorkomen. Zonnebloemolie hydrateert de hoofdhuid, versterkt en voedt de haarwortels. Het maakt het haar gladzacht en glanzend. Bovendien wordt de olie veel gebruikt voor de productie van verschillende crèmes, maskers en haarverzorgingscosmetica. Het kan ook worden toegevoegd aan talloze zelfgemaakte preparaten. Hoe bereid je een zonnebloemoliehaarconditioner thuis voor? De olie moet worden gemengd met lavendelolie, olijfolie en een lepel honing. De mengeling moet worden gegoten in een flesje gemaakt van donker glas. Zo’n conditioner moet worden bewaard op een donkere plek, en weggehouden worden van vocht. Net voor het aanbrengen moet de conditioner worden opgewarmd in een waterbad, en daarna moet het worden gewreven in haar en hoofdhuid. Na 30 minuten moet de mengeling worden uitgespoeld met een delicate shampoo. Het haar moet in de lucht gedroogd worden.

De beste zonnebloemolie is er een die koudgeperst is en, tegelijkertijd, niet verfijnd. Waarom? Wanneer de zaden worden opgewarmd en wanneer zij een zuiveringsproces ondergaan, wordt het merendeel van de vitamines, mineralen, vetzuren en andere voedende stoffens simpelweg vernietigd. Nogmaals, het is extreem cruciaal om zonnebloemolie in een donkerglazen flesje te bewaren.